Over mij

BEKIJK MIJN NIEUWE WEBSITE OP: Madewithlove.nu

Is de uitvaart met zorg voorbereid? Een mooie kist gekozen? Mooie bloemen erbij? En wil je je de uitvaart van je geliefde kunnen blijven herinneren? Deze indrukwekkende dag? Denk dan eens aan mij. Ik ben Fenneke Visscher en ik ben uitvaartfotograaf. Ik werk onopvallend, zie de details, heb respect voor de emoties en fotografeer de liefde.

Waarom ben ik uitvaartfotograaf geworden?

Fotograferen doe ik al langer. Ik vind het een mooi vak om mensen op de foto te zetten. Ik organiseer wel eens op een buitenlocatie een shoot met mijn klanten en dan gaan we na een gezellige middag naar huis met een stel ‘spontane’ ¬†profielfoto’s.

Wat ik zo bijzonder vind aan het fotograferen van een uitvaart zijn de echte emoties. Mensen komen bij elkaar uit liefde. Je bent bij elkaar om het verlies van een dierbare. Dat schept een band. Dat zie je. En dat voel je. Ik leg dat vast. Dat is zo waardevol.

Bovendien weet ik dat met aandacht de kist, de bloemen en meer met zorg uitgekozen zijn. Ik vind het zonde dat je deze dingen na de uitvaart nooit meer terug ziet. Ook daarom maak ik foto’s. Zo blijft ook die herinnering bewaard.

En wat ook een voordeel van de foto’s is: je ziet wie er allemaal op de uitvaart geweest zijn. Dit kan troostend zijn. De persoon die is overleden was belangrijk voor veel mensen. Dit kan je helpen in het rouwproces.

Hoe ben ik ooit begonnen in dit vak?

Eind 2014 was ik op de begrafenis van de oma van mijn vriend. De dienst werd bij haar thuis gehouden, waar zij ook opgebaard lag. ’s Ochtends gaf een neef mij zijn camera en zei: wil jij deze dag voor ons vastleggen? Ik greep deze waardevolle kans met twee handen aan. Ik durfde de aanwezigen in deze kleine setting op de foto te zetten. Ik pakte de juiste momenten en je ziet zelfs wat humor terug in de foto’s. Deze oma was 100 jaar geworden en dus een respectabele leeftijd om dood te gaan. Er werd teruggekeken op 100 jaar. Een lange tijd. Ik heb foto’s gemaakt van de intieme dienst, de kist die naar de auto en daarna naar het graf gedragen werd en tot en met de soep en broodjes bij terugkomst in het lege huis. Naderhand heb ik een fotoalbum gemaakt en deze is wel 8x afgedrukt voor de hele familie. Iedereen is zo dankbaar dat ik dit voor ze heb gedaan. Ik wist toen: dit wil ik vaker doen. Daarom ben ik de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf gaan volgen. Nu kan ik met recht en trots zeggen dat ik een afscheidsfotograaf met ervaring, kennis en kunde ben.

Fenneke als uitvaartfotograaf in de media

Regelmatig verschijn ik met een interview in de krant, online of op de radio. Je vindt de verzamelde stukken in mijn blog onder deze categorie: Fenneke in de media. Klik op de link om te lezen / luisteren.